Pivo s medom – degustacija

U srijedu 9. ožujka ponovo smo se okupili kako bi probali prvo pivo s medom napravljeno u Društvu.
Paralelno sa ovom prvom pivom napravljene su još dvije ture sa dvije različite grupe pod vodstvom voditelja radionice Nenada Strižaka.
Za ugodnu, veselu i opuštenu atmosferu prilikom degustacije zaslužan je bio bend Suha Grla.
Veselimo se slijedećim novim receptima i druženjima i još jednom hvala profesoru Marinu Mihaljeviću Žulju na stručnoj i nesebičnoj pomoći.

Recept po kojem smo radili:

Za 10 l piva:

  • Ječmeni slad – 2 kg
  • Glavna voda – 10 l
  • Naknadna voda – 5 l

Ukomljavanje:

  1. 52°C – 10 min
  2. 65°C – 40 min
  3. 72°C – 20 min
  4. 78°C – 15 min

Kuhanje sladovine 60 min:

  • Hmelj 25 g – 60 min
  • Hmelj 10 g – 10 min
  • Med 300g – 0 min

Hlađenje na 20°C i filtriranje. Dodavanje kvasca.

Nakon 2 tjedna otakanje s taloga i punjenje u boce. Karbonizacija sa 5g/l šećera.

2 tjedna sekundarne fermentacije u boci.

Odgovori