U srijedu 9. ožujka ponovo smo se okupili kako bi probali prvo pivo s medom napravljeno u Društvu.
Paralelno sa ovom prvom pivom napravljene su još dvije ture sa dvije različite grupe pod vodstvom voditelja radionice Nenada Strižaka.
Za ugodnu, veselu i opuštenu atmosferu prilikom degustacije zaslužan je bio bend Suha Grla.
Veselimo se slijedećim novim receptima i druženjima i još jednom hvala profesoru Marinu Mihaljeviću Žulju na stručnoj i nesebičnoj pomoći.
Recept po kojem smo radili:
Za 10 l piva:
- Ječmeni slad – 2 kg
- Glavna voda – 10 l
- Naknadna voda – 5 l
Ukomljavanje:
- 52°C – 10 min
- 65°C – 40 min
- 72°C – 20 min
- 78°C – 15 min
Kuhanje sladovine 60 min:
- Hmelj 25 g – 60 min
- Hmelj 10 g – 10 min
- Med 300g – 0 min
Hlađenje na 20°C i filtriranje. Dodavanje kvasca.
Nakon 2 tjedna otakanje s taloga i punjenje u boce. Karbonizacija sa 5g/l šećera.
2 tjedna sekundarne fermentacije u boci.