Sjećanje na Jožu

Večeras smo na Godišnjoj skupštini Pčelarskog društva „Zagreb“ odali počast minutom šutnje našim preminulim članovima. Spomenut je i naš nekadašnji član gospodin Josip Dolenec, a odmah po saznanju o iznenadnoj smrti vijest je objavljena na našoj internetskoj stranici. Dobar dio prisutnih je reagirao riječima „ to ti je onaj iz Košnice“. Godine idu, mijenja se i naše društvo, dolaze novi članovi, stari posustaju i odlaze, pa to ne  čudi. Pred desetak godina svoje pčelarsko putovanje je usmjerio u druga zagrebačka pčelarska društva.

Joža je bio među onim članovima društva koji iza sebe ostavljaju trag. Član Upravnog odbora je bio od 1993. do 1996. godine. Vremenom je u pčelarstvu učinio iskorak tako da je osnovao obiteljsku pčelarsku tvrtku koja svjedočimo uspješno djeluje. Izdvojio bih da je i u tom svojstvu bio uključen u rad društva. Naše društveno glasilo pokrenuli smo 1998. godine – u to vrijeme nije bilo ni kune vanjskih sredstava za rad udruge, sustav potpora nije postojao, pa se sve ostvarivalo iz članarine i suradnje sa tvrtkama – a tvrtka Košnica bila je među onim tvrtkama koje su plaćenim oglasima prezentirale svoj program te istovremeno pomagale izdavanje glasila. Posebnu priču i vrijednost imao je oglas o uporabi oksalne kiseline u suzbijanju varooze.   

Povodom četrdeset godina djelovanja našeg društva dodijeljeno mu je brončana pčelica u kategoriji vrijednog člana. Da bi se iz današnje perspektive shvatila jačina priznanja valja spomenuti da je u toj drugoj kategoriji bilo sedam članova, a u prvoj kategoriji bilo je šest članova. Dakle, gospodin Dolenec je bio među prvih 13 nagrađenih od ukupno osamdesetak  nagrađenih članova.

Predsjednik Pčelarskog društva „Zagreb“ gospodin Dragutin Vedak je na skupštini uputio posljednje riječi oproštaja te izrazio sućut u ime svih nas članova, a ovo sjećanje neka bude dopuna predsjednikovim riječima i trajno sjećanje – verba volant, scripta manent –  na Jožu, na trenutke našeg druženja u pčelarskom društvu, kafićima oko „Košnice“ i na pčelarskim sajmovima.

Nenad Strižak

Leave a Reply