Sretan Božić i nova godina

Poštovane pčelarke i pčelari, članovi Pčelarskog društva Zagreb,

Iza nas je jedna izazovna i teška godina, koja je u velikoj mjeri promjenila svakodnevni život svih ljudi u svijetu, 2021. godina posebna i neugodna je po svim kategorijama. Krajem prošle i početkom ove godine potresi na Banovini, gdje su život izgubili kolege pčelari otac Franjo Tomić (65) i njegov sin Mario (36), stradali su mnogi pčelinjaci u teškim elementarnim nepogodama. Pomoć je prikupila i donirala i naša udruga donacijom financijskih sredstava naših članova, na čemu im veliko hvala.

Pandemija COVID-19 ne popušta, ograničeno kretanje i održavanje skupova, predavanja, sajmova, izleta te u takvim uvjetima uspjeli smo održati redovnu izbornu godišnju skupštinu i izabrati novo vodstvo udruge:
Upravni odbor Dragutin Vedak predsjednik, Damir Salopek dopredsjednik, Darko Makarun tajnik, Mladen Tušek blagajnik, Luka Šebelić, Ana Matin, Veljko Šteković, Ante Štavun i Nedeljko Mazul.
Nadzorni odbor:Tomislav Grčić, Zvonko Barišić, BrankoHlevnjak
Časni sud: Nenad Strižak, Stjepan Vuković, Dražan Jurišić

Starom vodstvu se zahvaljujem na uspješnom radu i vođenju udruge.

Loše vremenske prilike slijedom nisu dobre za pčele i pčelare, topla zima, kišno proljeće te proljetni mrazovi stvaraju veliku brigu pčelarima za spas pčelinjih zajednica od uginuća zbog gladi. Neke lokalne uprave donirale su šećer i pogače pčelarima prema evidentiranom broju pčelinjih zajednica.

Pčelarski savez je uspio dogovoriti da  Ministarstvo poljoprivrede pomogne pčelarskom sektoru sa 3.000.000,00 kn prema kriteriju koje su isplatili u 12 mjesecu.

Pčelarska sezona skromno je trajala dio ljeta i jeseni pa nam rezultati nisu  za spominjanje.

Bez obzira na sve nedaće UO je prijavio na natječaj grada Zagreba dva projekta: 17. Zzzagimed 2021. i Malu školu pčelarenja koja su i odobrena. Projekte smo izvodili od 9 do 12 mjeseca i uspješno priveli kraju. Neposredno pred Božić Grad Zagreb je uplatio sredstva za odobrene projekte i ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo.

U sklopu Zzzagimeda provodila se kušaonica medova prikupljenih za natjecanje. Ove godine prikupljeno je 122 uzorka od 84 pčelara, 76 iz Hrvatske i 8 iz inozemstva.
Posebno nas je razveselio don Danko Litrić misionar – pčelar iz Ruande sa dva uzorka meda (eukaliptus i cvjetni).

Ovim putem bih se zahvalio Damiru Salopeku i Nedeljku Mazulu kao voditeljima  projekata, te ostalim članovima udruge na pomoći kod izvođenja projekata kao predavači ili volonteri.

Nismo zabravili ni redovnu edukaciju naših članova te izvodimo predavanja i pčelarske razgovore hibridnim načinom putem Zoom aplikacije emitirane iz prostorija Društva u Našičkoj 16.
Ovim putem vas pozivam da se uključite u aktivnosti koje se organiziraju.

Ovih dana do 27.12.2021. elektronskim putem održava se redovna izvještajna skupština Hrvatskog pčelarskog saveza u kojoj aktivno sudjeluje i sedam delegata članova PD Zagreb. Glavna tema skupštine je donošenje plana rada i financijskog plana za 2022.godinu te izmjene statuta saveza.

Vjerujem da će pandemijsko vrijeme ići kraju i da ćemo se moći sastajati. Pratite internet stranicu www.pdz.hr , javite se elektroničkom poštom ili telefonom .

Svim pčelarkama i pčelarima, a posebno članovima Pčelarskog društva Zagreb i njihovim obiteljima želimo ugodne blagdane i sretnu novu 2022.

UO PDZ

Leave a Reply