Održano predavanje o Značenju Hižne knjižice za povijest hrvatskog pčelarstva

Kao što je ranije najavljeno na našoj stranici i u pozivu skupini relevantnih pčelarskih udruga i institucija prema kriteriju koji proizlazi iz  Hižne knjižice (njih dvadesetak),  dana 11. siječnja 2018. godine je održano navedeno predavanje.
U predavanju su naznačena nova saznanja, dosada nepoznata, o hrvatskom pčelarstvu 18. stoljeća. Iz skupine pozvanih valja navesti da su se odazvali: s Veterinarskog fakulteta ( najznačajnija ustanova za razvoj hrvatskog pčelarstva) dr. sc. Krešimir Matanović  (prof. dr. Ivana Tlak Gajger opravdala je izostanak i naglasila da želi sudjelovati u daljnjem radu), s Agronomskog fakulteta dolazak je najavio prof. dr. Dragan Bubalo ali je u zadnji čas spriječen, od četiri pozvana pčelarska društva (involvirana u temu) nije došao nitko, a od institucija važno je istaknuti dolazak Željka Vegha, prof., voditelja Zbirke rijetkih knjiga i rukopisa KGZ (Rara) koji je prvi ponudio daljnju suradnju. Razumljivo je da su predavanje pratili naši članovi i zainteresirani građani, a ispred HPS-a predavanje su pratili v. d. tajnica gospođa Ankica Dušević i gospodin Saša Petrić.

Pčelarsko društvo Zagreb, koje čuva uspomenu na Hižnu knjižicu, u sklopu analize rada u 2017. godini i planu rada za 2018. godinu odlučiti će o daljnjim aktivnostima u obilježavanju ove izuzetno važne obljetnice. 

Mr.sc. Nenad Strižak

Leave a Reply