Proslava obljetnica i božićno-novogodišnji domjenak

Poštovane pčelarke i pčelari, članovi i prijatelji Društva,

Ove godine Pčelarsko društvo Zagreb obilježava tri značajne obljetnice:

50 godina kontinuiranog djelovanja Pčelarskog društva Zagreb

U Zagrebu od 1965. godine djeluje „Pčelarsko društvo željezničara Zagreb“, koje s vremenom mijenja ime u Pčelarsko društvo „Željezničar“, pa zatim u Pčelarsko društvo „Zagreb“.

120 godina organiziranog pčelarstva u Zagrebu

„Hrvatsko pčelarsko društvo u Zagrebu“ osnovano je 1896. godine na prijedlog zemaljskog putujućeg učitelja pčelarstva Marka Vorkapića. U Arhivu Grada Zagreba o tome postoji potpuna dokumentacija. Usporedbe radi u trojednoj kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji već 1879. osnovano je prvo hrvatsko pčelarsko društvo- Slavonsko pčelarsko društvo.

260 odnosno 273 godina najstarije hrvatske publikacije u kojoj je opisan rad s pčelama

Pčelarsko društvo „Zagreb“ čuva uspomenu na izdavanje najstarije hrvatske publikacije u kojoj se daju kratke upute o radu s pčelama; naime, riječ je o publikaciji pod naslovom „Hisna knisicza“ koja je bila objavljena u Zagrebu 1756. godine, i to na kajkavskom jeziku. U toj knjižici, kućnom priručniku, u poglavlju pod naslovom Gospodar Hise kaj mora obdersavati za napreduvati vu pchelah, daju se pčelarima u 27 točaka kratke upute za rad.
Pokazalo se da je vrijednost obilježavanja ovakvih obljetnica poticaj za prikupljanje novih saznanja i korekciju postojećih, pa je tako spoznaja o navedenoj najstarijoj hrvatskoj publikaciji pomaknuta za 13 godina. Zapravo radi se ne o 260. obljetnici već 273.

Svečana dodjela priznanja zaslužnim članovima Društva i suradnicima povodom ovih obljetnica te tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak održat će se u četvrtak 22. prosinca 2016. u 17:00 sati u prostorijama Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27.

Radujemo se Vašem dolasku.

UO PDZ

Leave a Reply