Rezultati – Zzzagimed 2015

zzzagimed_2015_sampioni

Zzzagimed 2015 – Konačni rezultati

Dodjela diploma i priznanja, te prigodni domjenak održati će se dana 27.11.2015. god., (petak) s početkom u 18,oo sati u Zagrebu, Kaptol 27 (dvorana Tribine Grada Zagreba). 
Ovogodišnje, 11. po redu međunarodno ocjenjivanje meda “ZZZagimed 2015” okupilo je 89 pčelara od čega 83 iz  Hrvatske, 5 iz Slovenije te jednog iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator menifestacije bio je i ovaj put Prehrambeno-biotehnološki fakultet gdje su, na Zavodu za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda, napravljene sve fizikalno-kemijske analize zahtjevane “Pravilnikom o ocjenjivanju meda za potrebe priredbe ZZZagimed”, kao i daljnja senzorska procjena uzoraka (prema Pravilniku  ocjenjivanja kvalitete meda na svim natjecanjima u RH) koji su predhodno udovoljili fizikalno-kemijskim kriterijima kvalitete iz Pravilnika o medu (N.N. 53/15).

Dobra pčelarska praksa te znanja o pčelarenju, medu i pčelinjim proizvodima rezultirala su i  ove godine izvrsnom kvalitetom pristiglih uzoraka meda. Zbog nezadovoljavajućih fizikalno kemijskih parametara (udio vode) diskvalificiran je samo jedan uzorak.

Bagremov med ove je godine bio najzastupljenija sorta meda s 52 prispjela uzorka, slijede cvijetni med sa 32 uzoraka, med kestena sa 17 uzoraka, 16 uzoraka  medljikovca, po 7 uzoraka meda od kadulje i livade, 6 uzoraka meda lipe, 5 uzorka meduna, 2 uzorka amorfe, te po jedan uzorak meda ružmarina, suncokreta i zlatošipke. O kvaliteti medova dovoljno govori i činjenica da su svi uzorci nagrađeni zlatnim, srebrnim ili brončanim priznanjem. Tako je 45,9% uzoraka dobilo zlatno priznanje, isto toliko je bilo i srebrnih priznanja a 7,5% je dodijeljenih brončanih priznanja. Dodijeljeno je i jedno priznanje i jedna zahvalnica. Važno je napomenuti da se nagrade odnose prvenstveno na senzorsku kvalitetu ali su uključeni i parametri poput urednost uzorka, udjela vode i udjela HMF-a. Gledano u postocima, dodijeljenih priznanja unutar pojedine vrste meda, med od kadulje dobio je 86% zlatnih priznanja, medljikovac 69%, slijedi bagremov med sa 40% zlatnih i 50% srebrnih priznanja, cvjetni med s 34% zlatnih i 56% srebrnih priznanja, te ostale vrste medova s podjednakim postotkom (oko 50%) zlatnih i srebrnih priznanja.

Činjenice da je kvaliteta Hrvatskih medova neupitna a potrošnja meda u porastu, predstavljaju našim pčelarima poticaj da proizvode još više i još kvalitetnije unatoč svim preprekama čak i kada su one izazvane čimbenicima na koje se ne može utjecati.

Kao i svih dosadašnjih godina uzorci pristigli za natjecanje bit će uključeni u daljnja fizikalno-kemijska ispitivanja a dobiveni rezultati predstavljat će doprinos znanosti i struci u karakterizaciji hrvatskog meda.

Svim sudionicima i ovaj put zahvaljujem na sudjelovanju sa željom da se vidimo i sljedeće godine.

Predsjednica Tehničkog odbora i glavni sudac
prof. dr. sc. Nada Vahčić

Leave a Reply