Naslovna Kontakt Pristupnica
PDZ on Facebook
PD "ZAGREB"
Zagreb, Našička 16

Naslovna
Učlanjenje
Predavanja i tribine
Obavijesti
Oglasi
Glasilo
Galerija slika
Tehnologija
Bolesti
Propisi iz područja pčelarstva
Linkovi
ZZZagi med
Kontakt

Nalazite se: Naslovna » Tehnologija

Radovi na pčelinjaku u mjesecu studenom

Studeni mjesec je posljednji jesenski mjesec u kojem smo završili ili obavljamo zadnje ovogodišnje radove na pčelinjaku i počinjemo sa pripremama za iduću pčelarsku sezonu. Tijekom ovoga mjeseca vrijeme je hladno i pčelinje zajednice se nalaze u klupku. Pčelinja zajednica je bez legla pa je  moguće obaviti zimsko tretiranje pčela protiv Varooze.  Jutra su hladna a krajem mjeseca u kontinentalnom dijelu  Hrvatske javlja se i prvi snježni pokrivač.  Što je tijekom mjeseca temperatura ujednačenija to pčele lakše zimuju jer svaka promjena temperature uzrokuje  raspuštanje ili  stiskanje klupka time i veću potrošnju meda. Potrošnja meda u ovom mjesecu  kreće se oko 1 kilogram. Za lijepog i sunčanog dana kada je temperatura iznad 12 stupnjeva pčele iz košnica izlijeću na pročisni izlet. Najvažniji radovi u ovom mjesecu su slijedeći:

-          završetak utopljavanja pčelinjih zajednica,

-          liječenje pčelinjih zajednica protiv Varooze,

-          osiguranje mira na pčelinjaku i sprečavanje ulaska glodavaca u košnice,

-          preseljenje pčelinjih zajednica na nova postolja,

-          priprema košnica i okvira za iduću pčelarsku sezonu.

 

Završetak utopljavanja pčelinjih zajednica

Već smo za radove u prethodnom mjesecu napisali kako pčelinja zajednica tijekom zime ne zahtjeva veliko utopljavanje već je obično dovoljno iznad žičane mreže staviti nekoliko slojeva novinskog papira. U koliko to dosada nismo uradili studeni mjesec je zadnje vrijeme da to učinimo. Sam novinski papir upija vlagu koja se stvara u košnici tijekom životnih funkcija pčelinje zajednice, međutim za odstranjivanje iste dobro je u gornjem dijelu košnice imati mali otvor. U koliko to nije tako učinjeno para se hladi i pretvara u vodu koja vlaži okvire sa medom i cvjetnim prahom i stjenke košnica.  Rezultat toga je pljesnivo saće a u koliko su med i cvjetni prah ne poklopljeni oni se kvare pa pčelama koje to troše obolijevaju organi za probavu.

 Liječenje pčelinjih zajednica protiv Varooze

U pčelinjoj zajednici tijekom ovog mjeseca više nema legla pa kada temperatura to dozvoljava može se pristupiti zimskom tretiranju pčela protiv Varooze u koliko to nismo obavili u listopadu mjesecu. Liječenje se obavlja jednim od sistemika koji se nalaze na našem tržištu i uspješno djeluju na preostalu Varoozu koja se nalazi na pčeli.

Osiguranje mira na pčelinjaku i sprečavanje ulaska glodavaca u košnice

Tijekom zime pčelama je prije svega potreban mir, a u koliko njega nema pčele se uznemiravaju, odvajaju od klupka, izlaze iz košnice  i zbog hladnoće ugibaju. Također je jako važnu da na letima košnica postavimo češljeve kako bi spriječili ulazak glodavaca u košnice.


Preseljenje pčelinjih zajednica na nova postolja

U koliko u prethodnom mjesecu nismo pripremili nova postolja za preseljenje pčelinjih zajednica  to još možemo učiniti i u ovom mjesecu a sam čin preseljenja u okviru istog pčelinjaka obaviti kada pčele na izlaze iz košnice 25 i više dana. Tom prilikom moramo paziti kako bi izbjegli udarce i trešnju te tim postupkom uzrokovali odvajanje dijela pčela od klupka koje će u koliko padnu zbog velike hladnoće uginuti.

 Priprema košnica i okvira za iduću pčelarsku sezonu

Vrijeme jeseni i zime je period kada mi pčelari nemamo više velikih poslova na pčelinjacima pa slobodno vrijeme možemo iskoristiti na pripremu košnica i okvira za slijedeću pčelarsku sezonu. U koliko do sada nismo izvršili razvrstavanje saća tj. odvajanje okvira sa saćem koje ćemo koristiti tijekom iduće godine od dotrajalog crnog i neispravnog saća to ćemo u ovom mjesecu uraditi  i pretopiti u vosak. Kako smo već napisali prvo se tope voštani poklopci a potom staro crno dotrajalo saće koje je najbolje topiti u mekoj vodi (kišnici). Okvire ćemo očistiti i dezinficirati u kaustičnoj sodi ili opaljivanjem plinskim plamenikom (brenerom). To isto učiniti ćemo i sa nastavcima. Ja već tijekom jeseni i zime uvučem žicu i utopim satne osnove u okvire te tako sve to držim do proljeća kada u voćnoj paši postupno dajem pčelama na gradnju.
Stjepan Vuković,prof.

 Copyright PDZ 2009. - site by MIDICOM